Monday, December 23, 2013

Sensory analysis

1.UVOD Senzorna analiza predstavlja obavezni deo aktivnosti pri utvrđivanju i definisanju kvaliteta prehrambenih proizvoda gde se pomoću kombinacije jednog ili viÅ¡e čula čoveka i instrumentalno-analitičkih metoda mere i vrednuju senzorna svojstva kvaliteta. Stručnjaci u oblasti proizvodnje hrane uglavnom se slažu da, cast aside u dogledno vreme, čovekova čula ne mogu biti adekvatno zamenjena odgovarajućom instrumentalnom tehnikom i analitičkim metodama, ili se to može postići samo delimično (Plattig, 1988; Brennan, 1988; Guinard, 1994). Od svih grana industrije, najpre se u prehrambenoj industriji pojavila potreba za senzornom procenom. Razvoj senzorne analize datira iz četrdesetih godina 20. veka i vezuje se za Institut za prehranu vojske u SAD-u koji je istraživao kako vojska prihvata pojedinu hranu. Postalo je jasno da odgovarajuća prehrana, utvrđena analizom obroka ili pripremanjem pažljivo odab ranih jela, ne garantuje da će vojska prihvatiti tu hranu. Za prihvatanje hrane bitni su ukus, miris i izgled. Svi programi (War On Hunger, Food From The withdraw the breeze itd.) koji nisu vodili brigu o pomenutim senzornim svojstvima hrane i željama potroÅ¡ača unapred su bili osuđeni na neuspeh.
bestessaycheap.com is a professional essay writing service at which you can buy essays on any topics and disciplines! All custom essays are written by professional writers!
Nakon toga prehrambena industrija počinje da podstiče senzornu procenu hrane. U početku se ona oslanjala na stručnjaka koji je godinama radio i sakupljao iskustvo o nekom proizvodu. On je mogao opisati određeni proizvod i odrediti standarde po kojima se kupuju sirovine, teče p roizvodnja i prodaja. On je uvodio i bodovne! skale koje su uskoro postale standardi a po nekim od njih se i danas radi. Razvojem konkurencije, usavrÅ¡avanjem proizvodnje pa samim tim i pojavom većeg broja različitih proizvoda javila se potreba za većim brojem stručnjaka i timskim radom. Tokom godina senzorna analiza postala je nauka za sebe, uvrÅ¡tena je kao predmet na mnogim svetskim...If you loss to educate a full essay, order it on our website: BestEssayCheap.com

If you want to get a full essay, visit our page: cheap essay

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.